Ausweis bitte

Deze beladen vraag kon aan elke burger worden gesteld. Je moest daarom een identiteitsbewijs bij je dragen. Die van Aaltje en Johan zijn bewaard gebleven.

Onderduikers

Tijdens WOII hebben verschillende mensen een onderkomen gevonden bij Lammershof. Met de Joodse tweeling met de schuilnamen Coby en Rie is er nog contact. Zij hebben ervoor gezorgd dat Johan en Aaltje postuum de Yad Vashem onderscheiding hebben ontvangen. Bijbehorende overdenking.
Via deze brief hebben ze het verzoek tot hun verblijf op Lammershof kenbaar gemaakt.

Met Coby en Rie is het goed afgelopen. Dat geldt helaas niet voor alle Joodse onderduikers. Begin 1944 zijn er diverse onderduikadressen in Halle-Heide verraden. Daarbij is onder andere Johan opgepakt en naar de strafgevangenis 'de Koepel'  in Arnhem overgebracht. Daar schreef hij deze brief op 15-03-1944, niet wetende dat twee dagen daarvoor hun zoon Gerrit was geboren.

Een andere onderduiker was G. Beumer. Enige aandenken is dit verlovingskaartje.

Diversen

Blijkbaar moest er verantwoording worden afgelegd betreffende de aardappel oogst. Uit deze verklaring uit 1944 blijkt dat de verwachte oogst gelijk is aan de hoeveelheid voor het gezin en de reservering voor het pootgoed.

De Westwall, (Geallieerde naam: Siegfriedlinie), was een Duitse verdedigingslinie die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en loopt van Kleef, aan de Nederlandse grens, tot aan de Zwitserse grens. De Westwall heeft een lengte van meer dan 630 km. Blijkbaar werden hiervoor ook Nederlandse mannen ingeschakeld. Johan ontving een oproep voor grondwerkzaamheden op zondag 3 december 1944. Dat heeft hij geweigerd, omdat hij zondag als rustdag beschouwde. Het lijkt met een sisser te zijn afgelopen. Hij ontvangt enige tijd later hiervoor een vrijstelling.

Om te voorkomen dat een drachtig paard gevorderd werd, moest men in het bezit zijn van een verklaring. Deze is van 18-12-1944, opgesteld in het Duits en ondertekend door veearts Roders.